Hvilken stil skal dit hus have?

Husproducenter inddeler oftest sine modeller i moderne, klassiske og New England-huse, og af og til også funkishuse eller minimalistiske huse.

Moderne huse

Et moderne hus har ofte en åben planløsning med flere sociale arealer, tilpasset til vores måde at leve på. Husets har lige linjer, der er kombineret med store vinduespartier, der giver meget lysindfald og en tæt kontakt til det, der sker udenfor.

Det ses også udefra, at det er et moderne hus, da man ofte blander forskellige typer facader, f.eks. træ og puds samt en smuk, vekslende loftshøjde. Typisk har vinduerne ingen synlige sålbænke, og facaden har heller ingen udskårne dekorationer. Det er også almindeligt, at de moderne træhuse har liggende træpaneler, eller at de bliver bygget som stenhuse.

Bliv inspireret af husmodellerne Briljanten og Onyxen, der er typiske moderne huse.

Klassiske huse

Et hus i klassisk stil kendetegnes ved stående træpaneler med knutbrädor. Ydersiden er oftest dekoreret med trædetaljer, vinduer med sprosser og synlige sålbænke. På klassiske huse er det almindeligt med sadeltag eller mansardtag. Husene er symmetriske med tydelig ruminddeling i planløsningen, der også ofte omfatter et stort, varmt køkken med plads til et spisebord. De klassiske huse er blevet en del af det svenske landskab og giver en følelse af landlig idyl.

Vores husmodeller Spoven og Domherren er to af vores klassiske huse.

Funkis eller minimalistiske huse

Når arkitekter bruger begrebet “funkishus”, hentyder de oftest til den minimalistiske stil, der kom til Sverige i 1930’erne. Et andet begreb er minimalistisk stil eller ”nyfunkis”, som henviser til de funkishuse, der bliver bygget i dag.

Karakteristisk for et funkishus er, ud over de enkle facader, også at taget kun har mindst muligt fald, bl.a. skråtaget, der ses i denne type huse. Husene har asymmetrisk placerede vinduer med stort lysindfald, som giver luft og et effektivt dagslys. Ofte er huset forskudt, og facaden er typisk pudset eller med stående, minimalistiske træpaneler. Store vinduer og balkoner er almindelige.

Kig på husmodellerne Nordlys og Atrium, som begge har en minimalistisk karakter.

Sluttningshuset Nordlys

New England-stil

Stilen, der har hentet inspiration fra den amerikanske østkyst og syden, har et meget karakteristisk udseende, som er kendetegnet ved facader i lyse farver med brede, liggende træpaneler og store, smukke, sprossede vinduer med skodder. Oftest er entréen centralt placeret midt på forsiden af huset, og huset omsluttes af en stor veranda. New England-husene er symmetriske med en traditionel planløsning i to plan. Trappen er oftest placeret centralt, og du finder et stort køkken, spisestue og ikke sjældent et smukt indrettet bibliotek.

Husmodellerne Falken og Kungsörnen er huse, som egner sig særlig godt som huse i New England-stil.